Az önce akşam yemeğimi yerken birden aklıma geliverdi. (bkz. aşağıdaki birinci madde)
Sonra listeyi uzatıverdim. Günlük hayattan birkaç eylem. Bazı istisnalar dışında kusur derecesi yüksek eylemlerdir zannımca. Şöyle ki;
1) ''Yiyorum yiyorum ama hiç kilo almıyorum'' demek: Bu söylem kavgada bile zikredilmemesi gereken bir söylemdir. Söylediğiniz kişiyi alıp kabuslarla dolu bir dünyaya fırlattığı gibi, yoğun bir hasede sürükler ki, oldukça kötü bir çıkmazdır. Futbolda gördüğümüz, ''rakibin yüzüne tükürmek'' eyleminin eş değeri olarak yorumlanabilir. Yapmayınız efendim, azıcık insaf.
2) Trafikte iken önünüzdeki aracın poposuna kadar yaklaşmak: Önünüzde acemi bir sürücü olabilir. Her ihtimale karşı tedbiri elden bırakmayınız. Benden söylemesi ! Bu eylem, yeşil sahalardaki ''rakibin üstüne abanmak veya hava topuna çıkan rakibe kambura yatmak'' hareketine benzetilebilmekle birlikte, maddi hasarla da sonuçlanabilir.
3) Amire iyi görünmek için meslektaşına iftira atmak: Çirkindir, hakkında fazla da söylenecek bir şey yoktur. Kabak gibi bir kusurdur. It is ''rakibe çelme takmak veya teşebbüs etmek''
4) Arkadaşınızın sevgilisini her fırsatta kötülemek: Bırakın efendim, çocuklar sevmişler birbirlerini. Komik olmayın. (İstisna durumlar dışında tabii ki) Bu harekete, ''koşan ve topa sahip olan rakibe tekme atmak veya teşebbüs etmek'' de denebilir.
5) Arkadaşınızın hoşlandığı kişi ile sevgili olmak: Yorumsuz bir maddedir. (bkz. topa kasti olarak elle dokunmak)
6) Zibil gibi sarhoş olmak: Arkadaşınız sizi kontrol altına almaya çalışırken ne sohbetten keyif alır, ne de içtiğinden. Kaybettiğiniz bir sürü şey varken şu hayatta bir de kendinizi kaybetmeyiniz anacım. Bu hareketin -tam olarak benzemese de-, ''rakibi formasından, saçından ya da omzundan çekmek'' eylemi ile uyumlu tarafları vardır.
7) Uzun kuyruklarda sıra beklemek gerektiğinde bir yolunu bulup araya kaynamaya çalışmak: O sıra illa ki bitecek. Ne gereği var onca kişinin önüne geçmeye çalışıp ''kardeşimm sıra var'' laflarını işitmeye.. ''Toptan önce rakibe müdahele etme''nin sosyal hayattaki karşılığı olabilir diye düşündüren harekettir.
8) Kalabalık bir semt pazarında, kalabalık bir tezgahın başında yer bulabilmek için yanındakilere uçan kafa atmaya yakın davranışlarda bulunmak: Bazı kişiler tarafından uygulanan müdahaledir. Müthiş kondüsyon ve kıvraklık gerektirir. Gereksizdir. O kıvraklığa harcayacağınız enerjiyi, Balkanlar'dan soğuk hava dalgası getirmek için harcasanız nasıl makbule geçer bir bilseniz ! İsviçre'de bilim adamı bile olabilirsiniz. Bu harekete, ''rakibe dirsek ya da yumrukla vurmak, kafa atmak, tekme-tokat dalmak veya bunlara teşebbüs etmek'' de denebilir ki, hoş değildir.
9) Otobüste ya da toplu taşıma araçlarında yolculuk yapmadan önce yoğun sarımsak-soğan karışımı gıdalarla beslenmek: Yanınıza oturan yolcuyu yol boyunca etkisiz hale getirdiği gibi, kitap okuyarak keyifli bir yolculuk yapma düşüncesini, namütenahi bir uçuruma sürükler. (bkz. rakibi itip pozisyondan düşürmek)
Aklıma gelenler bunlar. Büyük olasılıkla sarı kartlık hareketler olup, bunlardan uzak durulması genellikle kişinin hayrına olmaktadır.
Listeyi uzatmak mümkün elbette ama feci susadım. Gidip bol bol soğuk su içip kitap okuyacağım. Bana da su içsem yarıyor yahu :)
Haydi kalın sağlıcakla...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Ben de bişi diycem